Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

Ana-Maria Prelipcean

CS II - Biologie Celulară și Moleculară

Biografie

Sunt cercetător cu titlul de doctor în Ingineria Materialelor, cu accent pe interacțiuni celulă-material, obținut în 2017 la INSA Lyon din Villeurbanne, Franța, în colaborare cu ARI Davos Platz din Elveția. Am început cariera ca asistent de cercetare la Departamentul Celular și Molecular al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice din București, România, după care am primit o bursă Marie Curie în cadrul proiectului european FP7, BioBone, în grupul condus de Mauro Alini (Musculoskeletal Regeneration Group, ARI Davos Platz, CH). Pe parcursul doctoratului meu, am participat la o formare multidisciplinară, inclusiv o sesiune de formare la Ceramtec Plochingen, o companie biomedicală din Germania, și o formare la INSA Lyon, cu accent pe tehnologia robocasting, precum și o pregătire în domeniul competențelor transversale, cum ar fi managementul de proiect, supervizarea și leadershipul.

În 2017, m-am întors la INCDSB și de atunci m-am concentrat pe următoarele domenii:

  1. Izolarea, caracterizarea și optimizarea condițiilor de cultură pentru diferite tipuri de celule utilizate în aplicații medicale.
  2. Procesarea și caracterizarea biomaterialelor și studierea interacțiunilor dintre celule și materiale.
  3. Testarea in vitro a biocompatibilității dispozitivelor medicale și dezvoltarea de modele in vitro avansate.
  4. Utilizarea tehnicilor microbiologice pentru investigarea alternativelor terapeutice sau profilactice în combaterea agenților patogeni.

Am fost implicată în mai multe proiecte de colaborare cu Italia, Elveția, Insulele Canare, Germania, Polonia, Franța și Spania. Începând cu anul 2022, am devenit director științific al INCDSB. În plus, în 2023, am obținut o diplomă în management de proiect de la Școala Națională de Științe Politice și Administrație Publică din București.

De asemenea, sunt membru în Consiliul Științific al INCDSB și fac parte din Corpul de Experți pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare în domeniul Materialelor Funcționale Avansate.

Publicatii

Publication Authors Date