Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

DANUBIUS

Centrul Internațional de Studii Avansate pentru fluvii-mări „DANUBIUS-RI

DANUBIUS-RI, Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu-Mare, este o inițiativă a României pentru dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare distribuite, pan-europene, dedicată studiului integrativ al sistemelor fluviu-mare.

DANUBIUS-RI are ca obiectiv reunirea celei mai bune expertize existente și a facilităților de top din Europa, pentru a crea o rețea internațională care să înțeleagă, să caracterizeze și să gestioneze sistemele fluviu-mare la nivel global.

Acest proiect beneficiază de susținerea unui număr de state europene, printre care se numără Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania și Ucraina. Prin eforturile lor comune, aceste state contribuie la dezvoltarea și promovarea cercetării avansate în domeniul sistemelor fluviu-mare, cu impact asupra protecției și gestionării durabile a acestor ecosisteme vitale. Vizitati site-ul proiectului pentru mai multe informatii: https://www.danubius-ri.eu/

Evolutia proiectului DANUBIUS-RI

  1. A fost realizat primul pas pentru obținerea DANUBIUS-ERIC

  2. A fost acceptat pe foaia de parcurs (roadmap) ESFRI (European Strategy Forum for Research Infrastructure). Proiectul va fi pe foaia de parcurs  ESFRI timp de 10 ani, timp în care infrastructura de cercetare va trebui să devină operaţională. Astfel, pentru a respecta angajamentele asumate de Guvernul României, componentele româneşti ale DANUBIUS-RI trebuie să fie operaţionale pâna în martie 2026.

    In decembrie 2016 – Comisia Europeana a aprobat proiectul H2020-DANUBIUS-Preparatory Phase, cu 30 parteneri din 17 țări, prin care s-a urmărit aducerea DANUBIUS-RI la nivelul de maturitate cerut pentru începerea fazei de implementare ERIC (European Research Infrastructure Consortium

  3. Guvernul României l-a declarat “proiect strategic de importanţă naţională”

  4. A fost declarat Proiect Fanion (Flagship) al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD)

Componentele infrastructurii DANUBIUS-RI din Romania: