Centrul de Transfer Tehnologic
Descriere
Centrul de Transfer Tehnologic (CTT) a fost înființat ca departament în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice prin Ordinul Ministrului Cercetării, Dezvoltării Inovării și Digitalizării nr. 20324/2023. Este acreditat, începând cu luna august 2024 ca entitate a infrastructurii RENITT conform ordinului MCID nr. 21273/30.07.2024 pentru domeniile Agricultură, alimentație și nutriție si Biomedicina/sănătate. CTT are ca obiectiv major creșterea competitivității întreprinderilor regionale din domeniul Bioeconomiei și stimularea economiei regionale prin promovarea inovării și a expertizei acumulate în cadrul institutului..
Misiune
CTT-BINNOTEH urmărește consolidarea colaborării dintre INCDSB și diverse entități economice, centre, institute de cercetare și universități, având ca scop facilitarea transferului tehnologic și de cunoștințe. CTT-BINNOTEH va juca un rol esențial în construirea parteneriatelor strategice, reunind și integrând cunoștințele antreprenoriale fragmentate și distribuite în mod inegal între diverse organizații pentru a contribui la soluționarea unor nevoi majore cu care se confruntă societatea, sprijinind astfel dezvoltarea sustenabilă. CTT BINNOTEH va asigura gestionarea eficienta a activelor de proprietate intelectuala, va intermedia transferul de cunoaștere, produse si tehnologii către mediul economic si societate, generând surse adiționale de venit pentru susținerea pe termen lung a cercetării si inovării..
Viziune
Centrul de Transfer Tehnologic BINNOTEH ținteste să devină un model de referință în inovare și transfer tehnologic, promovând excelența, colaborarea și un impact pozitiv asupra societății.
CTT BINNOTEH își propune:
- Identificarea și analiza nevoilor de transfer tehnologic, atât în domeniile de activitate principale ale INCDSB (Agricultură, Alimentație și Nutriție, Biomedicină și Sănătate) cât și în domeniile de nișă specifice institutului. Aceasta va include o evaluare periodică a capacităților interne, infrastructurii și portofoliului de tehnologii disponibile, în vederea actualizării continue și asigurării competitivității pe piață.
- Identificarea oportunităților tehnologice și de piață, cu accent pe explorarea de noi domenii cu potențial inovativ. Se va urmări extinderea portofoliului de cunoștințe și tehnologii, pentru a stimula inovația și a contribui la dezvoltarea unor soluții aplicabile pe piața reală.
- Dezvoltarea politici eficiente de protecție a proprietății intelectuale, asigurând un cadru juridic clar și actualizat, în vederea protejării inovațiilor și facilitării procesului de patentare și de licențiere. CTT BINNOTEH va continua să ofere suport juridic cercetătorilor în vederea comercializării rezultatelor cercetării.
- Îmbunătățirea strategiei de marketing a INCDSB pentru a atrage mai multe colaborări și contracte de licențiere cu companii interesate, urmărind creșterea contribuției tehnologice la bugetul organizației. Strategia de licențiere va fi orientată către o comercializare mai eficientă a tehnologiilor disponibile, răspunzând astfel nevoilor pieței.
Tehnologii
Service | |||
---|---|---|---|
know-how
Metodă analiză kuwanona din Morus alba |
|||
DescriereMetoda cromatografica de lichide de înaltă performanță cu detecție diode array pentru identificarea şi determinarea cantitativă a compusului Kuwanon G din Morus alba. |
|||
know-how
Procedura de control proces de fabricație bautură funcțională pe bază de suc de măr |
|||
DescriereParametrii critici, generali şi specifici, pentru procesul de fabricație bautură funcțională pe bază de suc de măr. |
|||
know-how
Metoda validată, analiza HPLC-PDA silimarina |
|||
DescriereMetoda de analiză HPLC-PDA, dezvoltată şi validată, poate fi aplicată la determinarea şi cuantificare componentelor de silimarină din extracte de armurariu obținute prin diferite procedee de extracție. |
|||
know-how
Metoda electroforetică (MECK) pentru separarea și detecția polifenolilor din extracte hidroalcoolice de Aesculus Hippocastanum |
|||
DescriereMetoda de electroforeză capilară MECK (cromatografie electrocinetica micelara) pentru separarea și detecția polifenolilor din extracte hidroalcoolice de Aesculus Hippocastanum. |
|||
tehnologie
Tehnologie de obținere suc măr ȋmbogățit cu complex polifenolic (bautură funcțională) |
|||
DescriereBautura funcțională este rezultată din suc de mere pasteurizat cu adaosuri ȋn diferite proporții, de nutraceutice cum sunt: acidul clorogenic și quercitrozida, vitamine care transmit ȋnsușirile lor senzoriale și valoarea alimentară. |
|||
tehnologie
Tehnologie de extracție accelerată cu solvenți pentru polifenoli și flavonoide din măceș |
|||
DescriereExtracţia accelerată cu solvenţi se bazează pe utilizarea temperaturii şi presiunii înalte pentru a accelera cinetica dizolvării şi a desface legăturile de interacţie analit- matrice. Pentru extracția polifenolilor și flavonoidelor din măces sistemul de extracţie lucrează la presiune de 1500 psi, temperatura de 50°C și timpi de extractie ajustaţi pentru a se asigura extracţia optimă. |
|||
tehnologie
Tehnologie de obținere extract gliceric de Rosa cannina și Propolis |
|||
DescriereExtracția compușilor biologic activi din pudră de fructe de Rosa Canina și propolis s-a realizat ȋn vase de extractie, prin macerare la temperatura camerei, cu agitare discontinuă. Pentru extracție s-a folosit glicerină de o anumită concentrație care permite obținerea unui extract gliceric fără riscul de a dezvolta ciuperci microscopice. |
|||
tehnologie
Tehnologie de recuperare principii active antioxidante hidrosolubile utilizând surse laser |
|||
DescriereActivităţi de execuţie necesare pentru extracţia cmpușilor activi hidrosolubili cu proprietati antioxidante din diferite materiale vegetale, utilizand surse laser (1270 nm și 1550 nm). |
|||
tehnologie
Tehnologie de recuperare principii active antioxidante lipolubile utilizând surse laser |
|||
DescriereActivităţi de execuţie necesare pentru extracţia compușilor activi liposolubili cu proprietati antioxidante din diferite materiale vegetale, utilizând surse laser (1064 nm). |
|||
tehnologie
Tehnologie extracție asistată de microunde pentru recuperarea polifenolilor din șrot de camelina |
|||
DescriereProces tehnologic de extracție asistată de microunde a polifenolilor din reziduu de primă presă obținut din Camelina sativa folosind un amestec de alcooli. |
|||
tehnologie
Tehnologie pentru obținerea de extracte din plante medicinale și aromatice |
|||
DescriereDezvoltarea unei tehnologii pentru extracții solid-lichid (instalatie tip Soxhlet) |
|||
tehnologie
Tehnologie pentru obținerea uleiurilor volatile din plante medicinale și aromatice |
|||
DescriereDezvoltarea unei tehnologii NeoClevenger pentru obținerea fracțiunilor volatile din plante |
|||
tehnologie
Biomaterial compozit poros cu proprietăți de stimulare a regenerării țesutului dermic |
|||
DescriereDezvolatare biomaterial compozit poros cu compoziție nouă de produs spongios, conditionat prin liofilizare în condiții optime care facilitează infiltrarea celulelor specifice țesutului dermic lezat în structura sa alveolară |
|||
produs
Compoziție naturală cu proprietăți biopesticide pe bază de amestec optimizat de hidrosoli |
|||
DescriereCompoziția naturală cu proprietati pesticide constă într-un amestec optimizat de hidrosoli (ape florale) cu sau fară adaos de uleiuri esențiale în cantitate minimă și un agent surfactant |
|||
produs
Preparat natural cu proprietăți antifungice de tip emulsie apă în ulei |
|||
DescrierePreparat natural pe bază de ape florale din plante aromatice, adjuvant uleios și agent surfactant |
|||
produs
Peptide bioactive obținute din hidrolizat enzimatic de colagen din deșeuri de pești de apă dulce |
|||
DescrierePeptide bioactive obținute prin hidroliza enzimatică a hidrolizatul de colagen |
|||
produs
Formulări lipozomale ale compozițiilor sinergice de polifenoli și polizaharide |
|||
DescriereFormularea lipozomală are o compozitie de lipozomi din lecitina din soia care incapsulează compoziția sinergică de polifenoli, polizaharide și glicerol |
|||
produs
Compoziție pe baza de componente ceramice și naturale pentru regenerare osteocondrală |
|||
DescriereFormule de hidrogeluri compozite pe bază de componente ceramice și naturale pentru regenerarea defectelor osteocondrale: bioceramici îmbogățite cu siliciu (hidroxiapatită-siliciu, fosfat tricalcic-siliciu și akermanit), combinate în raport optim cu macromolecule de tip polipeptide naturale (gelatina), polizaharide (condroitin sulfat și acid hialuronic), extrase din matricea extracelulară a țesuturilor conjuctive și flavonoide (icariin sau quercetin) |
|||
produs
Baton proteic – aliment funcțional |
|||
DescriereProdus cu compoziție sinergică de polifenoli și polizaharide nanoformulată, pomace de fructe de pădure (afin, merișor, cătină, coacăze), sâmburi de caise, semințe de chia, alune, unt de cacao, masă de cacao, sirop de malț, miere de albine, ulei de cocos |
|||
know-how
Metoda simplă de determinare autenticitate produse apicole (miere) prin determinarea 5 hydroxymetilfurfural (HMF) |
|||
DescriereDeterminare cantitate HMF prin metode spectrometrice |
|||
know-how
Verificarea condițiilor minime de calitate ale unor extracte vegetale utilizate pentru formulari cosmetice |
|||
DescriereDeterminarea parametrilor organoleptic al extractelor: aspectul, mirosul și culoarea și identificarea și cuantificarea claselor de principii active |
|||
know-how
Formularea bazei pentru obținerea de produse cosmetice de tip crema |
|||
DescriereAsigurarea bazei de formulare pentru obținerea de crème cosmetic utilizand emulsii mediu lipofil/medii apoase |
|||
know-how
Elaborare oferte de tehnologii |
|||
DescriereFormularea unor oferte de tehnologii către mediul antreprenorial pentru intensificarea transferului de cunoștere și de tehnologii către parteneri industriali |
|||
tehnologie
Procedeu de obținere a unei compoziții naturale cu proprietăți biopesticide |
|||
DescriereProcedeu de obținere a unui nou produs biopesticid pe baza de formule optime de amestecuri de hidrosoli obtinuți prin hidrodistilare cu antrenare de vapori |
|||
tehnologie
Procedeu de obținere a unui preparat antifungic de tip emulsie |
|||
DescriereProcedeu de obținere a unui nou produs biofungicid pe baza de formule optime de amestecuri de hidrosoli obtinuți prin hidrodistilare la reflux |
|||
tehnologie
Procedeu de obţinere a unui hidrogel compozit destinat regenerării osteocondrale |
|||
DescriereRealizarea unui hidrogel compozit reticulat pe bază de Si-bioceramici, gelatină și polizaharide îmbogățit cu compuși bioactivi de tip flavonoide (icariin sau quercetin). |
|||
tehnologie
Procedeu de obținere a unui biomaterial compozit poros cu proprietăți de stimulare a regenerarii țesutului dermic |
|||
DescriereProcedeu de obținere a produsului compozit pe baza de biopolimeri și polimeri naturali, asociați în raport optim |
|||
tehnologie
Tehnologie de hidroliză enzimatică a colagenului solubilizat din deșeuri de pești de apă dulce |
|||
DescriereExtracția colagenului din deșeuri de pești de apă dulce se realizează prin metoda enzimatica cu pepsina, în condiții specifice. |
|||
tehnologie
Tehnologiei de obtinere a fainii de peste |
|||
DescriereFaina de peste se obține in urma extracției colagenului din deșeuri de pești de apa dulce prin hidroliza enzimatică cu pepsină |
|||
tehnologie
Procedeu de biorafinare a fluxurilor laterale rezultate din comercializarea ciprinidelor |
|||
DescriereProcedeul se refera la o biotehnologie extractivă integrată, din fluxurile laterale (solzii, pielea și oasele peștilor) ale comercializării ciprinidelor în stare proaspătă |
|||
tehnologie
Tehnologie de obținere a unui amestec de polifenoli și polizaharide cu proprietăți antioxidante utilizabil în industria alimentară |
|||
DescriereTehnologia de obținere a unui amestec de polifenoli și polizaharide cu proprietăți antioxidante din extracte de pomace de fructe de padure și pudră de chia pentru utilizare în industria alimentară. |
|||
tehnologie
Tehnologie obținere senzor electrochimic pe bază de ferocenmetanol pentru determinarea hidroperoxizilor lipidici din probe de ulei vegetal |
|||
DescriereConstrucția unui instrument electrochimic, analitic fiabil, simplu de utilizat și cu preț redus pentru monitorizarea modificărilor oxidative ce pot apărea în produsele alimentare |
|||
tehnologie
Metoda de extracție asistată de microunde pentru carotenoide din material vegetal |
|||
DescriereProtocolul de extracție este aplicat pentru izolarea de carotenoizi: β-caroten, luteina, licopen din material / reziduuri vegetale (legume și fructe bogate în principii active de tipul celor mentionate anterior) |
|||
tehnologie
Tehnologie de extracție și prelucrare tescovina din mere |
|||
DescriereTehnologie de extracţie accelerată cu solventi, eficientă în recuperarea unor complecși polifenolici din tescovina de mere rezultată din prelucrari primare (obținere suc mere) |
|||
tehnologie
Tehnologie extracție accelerată cu solvenți pentru extracția silimarinei din semințe de armurariu |
|||
DescriereTehnologie de extractie asistată de solvenți, optimizată şi validată, pentru compuşii de interes, componenți ai silimarinei, din material vegetal – făină de armurariu |
|||
tehnologie
Tehnologie obținere fitozomi lecitina - extract de măceș (normalizat quercetin) |
|||
DescriereTehnologie aplicabilă pentru obținerea de fitozomi utili în creșterea biodisponibilității unor compuși activi cu solubilitate limitată |
|||
tehnologie
Tehnologie de realizare a unui imunosenzor impidimetric pentru determinarea micotoxinelor |
|||
DescriereRealizarea unui imunosenzor impidimetric construit pentru determinarea unor contaminanți de tip micotoxine din produse alimentare |
|||
tehnologie
Tehnologie de construcție a unui biosenzor amperometric pentru determinarea conținutului de polifenoli metoxi-substituiți din extracte de fructe de pădure cu un conținut mare de antociani |
|||
DescriereTehnologii de obținere de instrumente de analiza customizate, dedicate unor aplicații specifice cum este determinarea conținutului de polifenoli metoxi-substituiți din extracte de fructe de pădure și a protocolului de masură |
|||
tehnologie
Tehnologie extracție asistată de microunde pentru recuperarea polifenolilor din srot de Camelină |
|||
DescriereDezvoltare tehnologii (extracție in microunde) de recuperare a polifenolilor din reziduu de Camelină |
|||
tehnologie
Tehnologie de extractie accelerată cu solventi pentru recuperarea vitaminei e si a acizilor grasi din srot de camelina |
|||
DescriereActivităţi de execuţie necesare pentru extractia vitaminei E si a acizilor grasi din reziduuri vegetale |
|||
tehnologie
Tehnologie de extracție antociani și antocianidine din tescovina din struguri |
|||
DescriereTehnologii eficiente de recuperare a unor antociani, utilizabili ca aditivi de culoare, respectiv ca și conservanți naturali și ca antioxidanti din tescovina struguri rezultată din prelucrari primare |
|||
tehnologie
Tehnologie obtinere fitozomi lecitina - extract de armurariu (normalizat silibin) |
|||
DescriereTehnologie aplicabilă pentru obtinerea de fitozomi utili în cresterea biodisponibilitatii unor compusi activi cu solubilitate limitata cum este silimarina |
|||
tehnologie
Tehnologie de fabricație biosenzor amperometric pe baza de lacaza utilizand suporturi conductive comerciale |
|||
DescriereDezvoltarea unei tehnologii de fabricație a unor instrumente de masura de unică folosință pentru analiza de screening a conținutului de polifenoli din diferite extracte din material vegetal (plante-radăcini, frunze, fructe etc; subproduse rezultate din procesarea industrială a plantelor) |
Membri
Proiecte
Name | Date |
---|