Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

Biologie Celulară și Moleculară

Descriere

Departamentul nostru are expertiză într-o gamă variată de domenii, desfășurând activități de cercetare și dezvoltare în:

  1. Dezvoltarea de biomateriale biocompatibile și biodegradabile, bazate pe polimeri naturali, polimeri sintetici, ceramici și compuși bioactivi din surse vegetale și animale (polifenoli, polizaharide, proteine și peptide), utilizate în ingineria tisulară și medicina regenerativă pentru refacerea diferitelor tipuri de țesuturi, cum ar fi piele, os, cartilaj, nervi periferici sau cornee.
  2. Extracția și purificarea compușilor biologic activi, de tipul proteinelor, polizaharidelor și polifenolilor, obținuți din surse vegetale și animale si analiza acestora din punct de vedere chimic, biochimic și biologic.
  3. Dezvoltarea de nanoparticule și sisteme nanostructurate cu aplicații biomedicale inovatoare.
  4. Proiectarea și realizarea de biomateriale cu ajutorul imprimantei CELLINK BIO X 3D Printer.
  5. Efectuarea de teste in vitro pentru evaluarea citotoxicității dispozitivelor medicale, biomaterialelor, extractelor vegetale și diferiților compuși bioactivi de origine vegetală sau animală, conform standardelor internaționale SR EN ISO 17025:2017 și SR EN ISO 10993-5:2009.
  6. Dezvoltarea de modele experimentale in vitro pentru testarea proprietăților biologice, precum activitatea de regenerare tisulară, antioxidantă, anti-inflamatorie, anti-proliferativă, hepatoprotectoare sau gastroprotectoare, ale unor dispozitive medicale și biomateriale în procesul de vindecare tisulară, ca o alternativă la experimentele pe animale.
  7. Valorificarea subproduselor de origine animală și vegetală provenite din industria piscicolă, industria legumicolă, industria de vinificație și agricultură, în vederea obținerii de produse dermato-cosmetice, nutraceutice sau produse naturale cu efect biopesticid sau biofungicid.