Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

Ziua Internațională a Antarcticii (Antarctica Day) - Celebrarea a 63 de ani de la semnarea Tratatului asupra Antarcticii la 1 decembrie 1959

Animație: Katelyn Beissert, Ilustrații: Laura Phillips și Katelyn Beissert, Voce: Cassandra Brooks

Începând din 2010, comunitatea polară internațională sărbătorește anual Ziua Antarcticii pe 1 decembrie pentru a celebra semnarea Tratatului asupra Antarcticii la 1 decembrie 1959, considerată una dintre cele mai de succes realizări ale comunității internaționale.

Prin semnarea sa, Tratatul asupra Antarcticii a devenit primul acord privind armele nucleare (prin interzicerea activităţile militare de orice tip în Regiunea Antarctică) și prima instituție care guvernează toate activitățile umane într-un spațiu internațional (o regiune dincolo de jurisdicțiile suverane).

În acest an, 2022, SCAR a organizat două evenimente dedicate Zilei Internaționale a Antarcticii. Tinând seama că România este prezentă în cadrul tratatului ca OBSERVATOR și că în INCDSB ființează Departamentul de Cercetari Arctice și Antarctice, unicul din tară, prin intermediul lui vă facem cunoscut filmul realizat de SCAR „Our future depends on us: Antarctic Climate Change and the Environment”. Filmul rezumă problemele apărute în urma încălzirii globale și sugerează cum ar trebui sa ne implicam pentru diminuarea acestora.