Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

Participarea membrilor APECS România la Primul Summit Mondial APECS (ASSOCIATION OF POLAR EARLY CAREER SCIENTISTS) organizat în Sofia, Bulgaria în perioada 6-8 iunie 2015

De la succesul din timpul Anului Polar Internațional ( IPY ), APECS a crescut în mod semnificativ . Astăzi membrii APECS numără aproximativ 5000 de oameni de știință la început de carieră, mentori și educatori cu interese în regiunile polare din peste 80 de țări. APECS a evoluat, de asemenea, instituțional cu 26 de Comitete Naționale (NCS ) pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Summit-ul Mondial APECS 2015 “Viitorul Cercetării Polare” a fost o inițiativă de a aduce reprezentanții APECS şi NCs împreună pentru a discuta despre viitorul cercetărilor polare în comunicarea științei și noi provocări pe care organizaţia vrea să le abordeze în viitorul apropiat. În cadrul summit-ului au fost integrate workshop-uri grupate pe trei teme principale :

  • schimbul de date şi transparenţa ştiinţei
  • comunicarea în ştiinţă şi educaţie – iniţiative
  • reţeaua APECS şi direcţiile viitoare

Workshop APECS 2015

O mare parte a Summit-ului Mondial a găzduit un workshop de instruire pentru schimbul de date polare și știință deschisă. Obiectivul principal al acestui workshop a fost de a educa utilizatorii pe teme de acces liber, schimbul de date și transparenţă în știință. În mod specific, intențiile workshop-ului au fost de a oferi îndrumare cercetătorilor la început de carieră prin creşterea gradului de conştientizare a accesului liber și a cerințele de gestionare a datelor, precum și înțelegerea standardizării datelor prin punerea la dispoziţie a instrumentelor necesare pentru a face propriile date vizibile. În acest scop, accentul a fost pus pe modul de utilizare a metadatelor și schimbul de date în cadrul platformelor online, cum ar fi Arctic Data Explorer, Polar Data Catalogue, Antarctic Master Directory şi Antarctic Biodiversity Portal.

  • Comitetele Naționale prezente la Summit-ul Mondial APECS au fost: APECS Brazil, APECS Bulgaria, APECS Canada, APECS Finland, APECS France, Indian Polar Research Network, APECS Italy, APECS Japan, APECS Oceania, APECS Poland, APECS Portugal, APECS Romania, Russian Polar Initiative / APECS Russia, APECS Switzerland, UK Polar Network, APECS United States.

Poza Grup APECS 2015

România a fost reprezentată de o delegaţie constituită din 4 membri APECS România după cum urmează: Preşedinte: Anca Munteanu, Secretar general: Mădălina Teodor, Membru fondator: Corina Ițcuș, Membru: Mircea Toma.

Membrii delegației României s-au întâlnit cu reprezentanții APECS Bulgaria şi APECS Turcia în vederea discutării unei viitoare colaborări între cele trei comitete cu scopul de a semna un tratat Balcanic sub egida APECS care să întărească sprijinul şi relaţiile între ţări pe baza unui interes comun şi anume cercetarea în mediile polare.