Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

A XLV-a reuniune consultativă a Tratatului asupra Antarcticii și a XXV-a reuniune a Comitetului pentru Protecția Mediului

În perioada 28 mai – 8 iunie 2023 a avut loc ce de-a XLV-a Reuniune Consultativă a Tratatului asupra Antarcticii (ATCM 45) și cea de-a XXV-a Reuniune a Comitetului pentru Protecţia Mediului (CEP25).

Componența și obiectivele delegaţiei au fost aprobate și prin Memorandumul 1478/5.04.2023 – Academia Română, avizat de Vicepreședintele Academiei Române – Acad. Nicolae-Victor Zamfir, Președintele Comisiei de Cercetări Antarctice a Academiei Române (CNCAME) și de către Ministrul de Externe, Excelenţa Sa Bogdan Aurescu.

Din partea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) în componența delegației au făcut parte Dr. Manuela Elisabeta Sidoroff, Vicepreședinte CNCAME, punct de contact ATCM, responsabil cu probleme științifice la ATCM și Dr. Iris Maria Tușa, șef al Departamentului de Cercetări Arctice și Antarctice.

În programul ATCM din partea INCDSB s-a prezentat un  Background Paper BP001rev3 în cadrul secțiunii “Science issues, future science challenges, scientific cooperation and facilitation” care sumarizează rezultatele expedițiilor organizate de institut în perioada 2015-2020 la stația King Sejong, Peninsula Barton din vestul Antarcticii în baza acordului de cooperare încheiat între INCDSB și Institutul de Cercetări Polare KOPRI din Coreea.