Cercetări Arctice și Antarctice

Antarctica (ROICE 2020)

http://www.roice.ro/

A patra Expediție Românească de Cercetare Științifică în Antarctica (ROICE 2020), organizată de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) a început astăzi 02 ianuarie 2020, prin plecarea echipei spre Antarctica.

logo_arctic

Expediția ROICE 2020 are loc în perioada 02 ianuarie –

04 februarie 2020, la stația Antarctică King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetări Polare (KOPRI) aflată pe Insula King George din vestul Antarcticii și are la bază Acordului Cadru dintre INCDSB și KOPRI.

ROICE 2020
Echipa ROICE 2020 la plecarea de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București, România

Obiective ştiinţifice:

Obiectivele ROICE 2020 se înscriu în domeniile Ştiinţelor Vieţii şi a Geoştiinţelor (paleoclimatologie) acoperite de Programul Naţional de Cercetări Antarctice 2014 – 2020 şi de Programul SCAR şi au fost aprobate de partenerii coreeni.
Aceste obiective sunt:
1. Investigarea calităţii apei Oceanului Antarctic, urmărindu-se identificarea de potenţiali compuşi poluanţi (ex. compuşi de degradare a plasticului, reziduuri petroliere etc.);
2. Caracterizarea chimică a zăpezii/gheţii cu scopul stabilirii de corelaţii între aceasta şi structura comunităţilor de microorganisme;
3. Investigarea diversităţii microbiene ca indicator potenţial al transferului aerian al microorganismelor;
4. Izolarea şi caracterizarea microorganismelor adaptate la temperaturi extreme din zăpadă, gheaţă, apă de mare cu scopul izolării de tulpini cu potenţiale aplicaţii bionanotehnologice;
5. Evaluarea impactului pe care îl au schimbările climatice şi mai precis retragerea calotei glaciare antarctice asupra comunităţilor microbiene incluse în gheaţă.
În plus, se va urmări şi impactul condiţiilor extreme (frig, efort, adâncime) asupra organismului uman şi asupra comportamentului membrilor expediţiei.

Sponsorii expediţiei ROICE 2020 sunt:
loreal
https://www.analytik-jena.com/Analytik-jena
http://www.ambro.ro/
http://www.filarabiomed.ro/
———————————————————————–

Expediției Românești de Cercetare Științifică în Antarctica – ROICE 2019

În data de 15 martie, ora 10:30 a fost organizat la sediul Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) un eveniment mediatic privind încheierea cu succes a „Expediției Românești de Cercetare Științifică în Antarctica – ROICE 2019”.

ROICE 2019 este cea de-a treia Expediție ROICE – la Stația King Sejong a Institutului Coreei pentru Cercetări Polare (KOPRI), Insula King George, Peninsula Barton din vestul Antarcticii. Expeditia s-a desfășurat în perioada 17 ianuarie – 15 februarie 2019 în baza acordului încheiat între INCDSB și KOPRI, pe o durată de 5 (cinci) ani, (2015 – 2020).

La eveniment, din partea Ministerului Cercetării și Inovării a participat domnul Secretar de Stat Prof. Lucian Puiu Georgescu, din partea Ministerului Mediului, doamna consilier Nela Miaută, punct de contact CEP pe Romania, din partea Academiei Române, a Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice (CNCA), a participat domnul Președinte Acad. Dumitru Murariu, domnul Acad. Nicolae Panin și doamna Secretar Științific dr. Cristina Purcărea.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de doamna Director General a INCDSB, Manuela Elisabeta Sidoroff, Vicepreședinte al CNCA, care a prezentat membrii echipei ROICE (dr. Cristian Coman – lider științific al expediției, dr. Corina Ițcuș și dr. Iris Maria Tușa – membre ale expediției), realizările stiințifice ale echipei expediționare precum și perspectiva ca România, prin INCDSB, să se implice mai departe în domeniul cercetărilor Antarctice. Au urmat prezentări despre cercetările actuale si de perspectivă ale expeditionarilor, despre modul de organizare al activitaților la centrul KOPRI din Insula King George.

Au fost proiectate filme cu activitățile de cercetare în teren și laborator din Antarctica, au avut loc discuții pe marginea subiectelor expuse cu ocazia evenimentului.

Membrii CNCA au făcut referiri la necesitatea găsirii de soluții astfel încât să se deschidă posibilitatea participării cercetătorilor din mai multe arii de cercetare in zona Antarcticii.

Diplome_ROICE_2019

În încheierea evenimentului, domnul Secretar de Stat Prof. Lucian Puiu Georgescu a felicitat cercetătorii expediționari ROICE 2019 și a înmânat acestora din partea Ministerului Cercetării și Inovării, diplome de excelență.

Biroul de presă al INDCSB/ 15.03.2019

Informații despre Departamentul de Cercetări Arctice și Antarctice sunt la adresa web: www.roice.ro