Proiecte majore

Film de prezentare HUB Murighiol

Strategie si actiuni pentru pregatirea participarii nationale la proiectul DANUBIUS-RI , acromim “DANS”

Acest proiect este finanțat de Ministerul Cercetării și Inovării prin Programul de cercetare, dezvoltare și inovare pentru sistemele fluvii, delte, mări – DANUBIUS, Contract nr. 4/07.05.2018

Perioada de implementare: mai 2018 – iunie 2019
www.dans-suport.ro

Dans_Adevarul
Adevărul Live: Doi cercetători, despre DANUBIUS-RI, cel mai mare proiect de infrastructuri pentru cercetare […]Read more →

Centrul International de Studii Avansate pentru fluvii-mari „DANUBIUS-RI”

DANUBIUS – RI este initiativa României de a dezvolta o infrastructură distribuita pan-Europeana de cercetare, dedicată studiului integrativ al sistemelor fluviu – mare şi totodată a riscurilor şi beneficiilor pe care aceste sisteme le au asupra societăţii.

DANUBIUS-RI va reuni cea mai bună expertiză existentă şi cele mai bune facilităţi pe care Europa le oferă pentru a crea o reţea internaţională care să înteleagă, să caracterizeze şi să gestioneze sistemele fluviu-mare la nivel global.

  • Proiectul DANUBIUS-RI este incadrat ca proiect major al Axei Prioritare 1 din Programul Operational “Competitivitate” pentru perioada 2014-2020.
  • In septembrie 2014 DANUBIUS-RI a a fost clasificat ca proiect Flagship pentru regiunea Dunarii.
  • Pe 7 octombrie 2014 guvernul Romaniei a declarat proiectul DANUBIU-RI ca fiind un proiect national major.

DANUBIUS-RI a fost propus spre a fi inclus pe roadmap ESFRI in martie 2015, incercand astfel sa dobandeasca statutul Consortiului Infrastructurilor de Cercetare Europene (ERIC) inregistrat in Romania. A primit deja sprijin politic din partea a unsprezece tari (martie 2015) si scrisori de sprijin din partea unor organizatii din alte 14 tari de pe patru continente.

Guvernul Romaniei a finantat constructia primului modul al Centrului care a fost inaugurat de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice pe 23 septembrie 2015.

Cercetările efectuate în cadrul centrului DANUBIUS – RI se axeaza pe trei piloni principali: Ṣtiinţele Vieţii, Ṣtiinţele Pământului şi Ṣtiinţele Socio-Economice, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice coordonand pilonul Stiintele Vietii.

Până acum nu a existat o astfel de infrastructură care să investigheze aceste sisteme şi, în acelaşi timp, să răspundă nevoilor societăţii. DANUBIUS – RI va contribui semnificativ la schimbarea în modul de abordare a studiilor privind apele dulci, zonele umede, mediile de coastă şi sistemele vii, prin:

  • incurajarea gestionării durabile a sistemelor fluviu-mare, în beneficiul societăţii;
  • întelegerea acelor componente ale sistemului ce au rol decisiv în ceea ce priveşte rezistenţa la schimbările rapide de mediu şi non-liniaritatea răspunsurilor la schimbările de frecvenţă şi amploare a evenimentelor din amonte şi medii de coastă;
  • dezvoltarea unor instrumente de prognoza şi a unor strategii de atenuare a efectelor pe care schimbările fizice şi biologice le-ar putea avea, luând în considerare potenţialul impact al acestora asupra societăţii şi sănătăţii umane;

Centrul International de Studii Avansate pentru fluvii-mari "DANUBIUS-RI"

Cercetările efectuate în cadrul centrului vor sprijini o serie de investigaţii dintre care putem menţiona caracterizarea sistemului, cu accent pe originea şi evoluţia sistemelor fluviu-mare, schimbările de mediu, cu accent pe observarea ecositemelor in-situ şi pe observări ale pământului şi teledetecţie, gestionarea adaptativă şi durabilă, evaluarea riscurilor, conservarea şi restaurarea ecosistemelor afectate, evaluarea resurselor naturale, precum şi servicii de integrare a ecosistemelor şi crearea de scenarii pentru dezvoltarea socială şi economică şi pentru folosirea sustenabilă a resurselor naturale.

Fizic, DANUBIUS-RI va cuprinde un Hub, Supersite-uri si Noduri, distribuite de-a lungul Europei pentru a optimiza folosirea celei mai bune expertize existente şi a facilităţilor pe care Europa le oferă, pentru a crea o reţea internaţională care să înteleagă, să caracterizeze şi să gestioneze sistemele fluviu-mare la nivel global.

Hub-ul se afla în Delta Dunării, Murighiol, România, si este poarta laboratorului natural Delta Dunării,oferind facilităţi administrative, educaţionale şi de cercetare si avand rolul de coordonator al Centrului Internaţional DANUBIUS-RI. Pentru mai multe detalii privind Modulul I al Hub-ului si facilitatile oferite, va rugam contactati Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice.

supersite

Supersite-urile (au fost identificate 12 supersite-uri de-a lungul Europei). Ele sunt “laboratoare naturale” care cuprind de la aşezări neexploatate (precum Delta Dunării – un habitat unic, cea mai mare şi mai bine conservată deltă a Europei), până la aşezări pe care procesele antropice le-au afectat în diferite stadii ca de exemplu Estuarul Tamisei. Localizarea Supersite-urile se regaseste in imaginea de mai sus. Ele sunt: Supersite-ul Estuarul Tamisei (Anglia), Sistemul Deltaic Ebro-Llobregat (Spania), Supersite-ul din Laguna Po Delta Veneţiei (Italia), Supersite-ul Nestos (Grecia), Supersite-ul Széchenyi (Ungaria) si Supersite-ul Lake Lunz (Austria), Supersitul Estuarul Elbei, Supersitul iEstuarul Guadalquivir din Spania, Supersitul Loch Tay din Anglia, Supersitul Rinul Mijlociu – Germania, Supersitul Delta Rin-Meuse-Martea Nordului Olanda.

Nodurile vor include facilităţi-cheie pentru observare şi analiză în domeniul ştiinţelor biologice, fizice şi sociale. Nodurile sunt organizate în funcţie de specificul problemei pe care o abordează şi asigură rigoare disciplinară şi excelenţă ştiinţifică, beneficiind de sprijinul interdisciplinar al Supersite-urilor. Nodul de observare, condus de Plymouth Marine Laboratory (PML), va pune accent pe platforma-satelit de observare terestra lansata in cadrul programului European Copernicus, dar sip e noile performante ale tehnologiei bazata pe senzori. Rolul Nodului de Analiza este de a asigura coerenta tehnicilor analitice ce necesita rigoare analitica si control al calitatii pentru a permite compararea eficienta atat a grupurilor de cercetare ce opereaza in cadrul aceluiasi Supersite, cat si a Supersite-urilor intre ele. Acest Nod este condus de Bundesanstalt für Gewässerkunde (BfG) si oferă acces la stadiul actual al tehnicii de expertiză științifică, laboratoare, instrumente și metodologii extrem de inovatoare.

Modelarea este unul din serviciile principale pe care DANUBIUS-RI il ofera, bazandu-se pe datele primate de la Noduri si Supersite-uri. Datele stranse de la Supersite-uri, alaturi de implicarea Nodurilor de Analiza si Observare vor fi integrate in modele ce simuleaza procese specifice si interpoleza in cadrul masuratorile disponibile, efectuand previziuni si prognoze de tip “what-if”. Nodul de Modelare coordonator este ISMAR-CNR (Italia).

Principalul scop al Nodului Economic si Social este de a integra cunostintele tehnice legate de sistemele rau-mare (incluzand ape, subteran si infrastructura) – generate de DANUBIU-RI- va guverna si va propune politici care sa rezolve problemele existente in sistemele rau-mare atat de complexe si dinamice. Nodul Social si Economic, condus de Deltares, are ca principala activitate elaborarea unor concepte, metode si tehnici de dezvoltare si testare, astfel incat sa isi atinga scopul propus.

Pe scurt:
DANUBIUS-RI va inova si transfera cunostintele, produsele, serviciile si spinoff-urile catre mediul de afaceri (inteprinderi mici si mijlocii, precum si organizatii mai mari). Simultan, DANUBIUS-RI isi propune sa atraga tinerii spre domeniul stiintei si sa ajute la formarea unor comunitati de cercetare pentru viitor.

DANUBIUS-RI nu doar va dezvolta capacitati de cercetare si oportunitati pentru inovare si afaceri durabile, dar va juca un rol important in crearea masei critice viitoare oameni de stiinta ce isi vor putea desfasura activitatea in domenii interdisciplinare, oferindu-le posibilitatea de a participa la cursuri de formare profesionala si la schimburi de oportunitati de-a lungul Europei.

DANUBIUS-RI contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020, cu precadere prin proiectul de tip flagship “Innovation Union”.