Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

SIMPOZIONUL ȘTIINȚIFIC - Inaugurarea Centrului Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii-Mări "DANUBIUS-RI" Murighiol, județul Tulcea, 23-24 septembrie 2015

Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI), Tudor Prisecaru, a inaugurat miercuri, la Murighiol, primul modul al Centrului Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii-Mări (DANUBIUS-RI), proiect declarat anul trecut de Guvernul României drept unul ‘strategic de importanță națională în domeniul cercetării științifice’.

“Acesta este al doilea proiect major al României, pe lângă Laserul de la Măgurele. Spre deosebire de Laser, acesta este o infrastructură distribuită pe toată suprafața Europei și va permite cercetătorilor din toate statele Europei să conlucreze mult mai rapid pentru asigurarea conservării mediului. Acesta este scopul principal al proiectului, dar mai sunt obiective secundare, printre care și protecția populației Europei față de viruși care vin odată cu păsările migratoare și conservarea Deltei Dunării, unicat în Europa’, a declarat președintele ANCSI.

Danubius-ri building

La eveniment a participat și șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Alexandru Mîrșu, care a amintit că această zonă a României este una de interes major pentru Forțele Navale.

“Suntem deschiși la cooperare cu cercetătorii care-și desfășoară activitatea aici, precum și cu celelalte instituții din Rezervația Biosferei Delta Dunării pentru a avea o activitate fructuoasă atât pentru Forțele Navale, cât și pentru partenerii noștri”, a menționat contraamiralul Mîrșu.

Danubius-ri_map

Hub-ul DANUBIUS-RI este un proiect derulat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) si Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marină (GeoEcoMar).

“Proiectul acesta, la care avem drept parteneri institute de cercetare din 16 state, este extrem de important în contextul în care sistemele fluvii-mări sunt extrem de fragmentate, iar toți cercetătorii doresc o abordare integrată”, a menționat directoarea Manuela Sidoroff.

Danubius-ri_grup

Hub-ul Centrului International de Cercetări din județul Tulcea a fost declarat, pe data de 7 octombrie 2014, de către Guvernul României, drept ‘proiect strategic de importanță națională în domeniul cercetării științifice’.

Inaugurarea hub-ului DANUBIUS-RI a fost urmată joi de un simpozion științific cu tema ‘Abordări moderne pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării’, organizat de INCDSB, la eveniment fiind invitați reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului academic, universitar și științific.

Danubius-ri_inaugurare

Proiectul reprezintă primul și unicul pas către cercetarea integrată, la nivel înalt, a sistemelor fluvii-mări din Europa, acesta propunându-și să ofere o infrastructură de cercetare de nivel mondial care să permită efectuarea de studii interdisciplinare și transdisciplinare asupra sistemelor fluvii-mări.

Danubius-ri_festivitate

Proiectul a fost ales ca proiect Flagship al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), axa prioritară 7 la data de 24 septembrie 2013, coordonatorii acestuia fiind INCDSB și GeoEcoMar, ambele institute aflate în coordonarea Autorității Naționale de Cercetare Științifică și Inovare.