Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

"România Viitorului" - o nouă abordare în domeniile cercetării, inovării și antreprenoriatului

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în parteneriat cu Universitatea POLITEHNICA din București a organizat, în data de 6 septembrie 2022, forumul România Viitorului, care a inclus o expoziție de prezentare a rezultatelor activității de cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o sesiune de paneluri și discuții din zona cercetării și antreprenoriatului.

Prim-Ministrul României, Nicolae Ciucă, și reprezentanți din partea Comisiei Europene, Băncii Mondiale și Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est au participat la evenimentul găzduit de Universitatea POLITEHNICA din București. Echipa Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Știinte Biologice din București INCDSB a fost prezentă la acest eveniment în Aula Magna a Universității Politehnica București.

România Viitorului” este nu doar un eveniment în premieră, ci un punct de cotitură în paradigma cercetării și inovării românești și o declarație de asumare a unei transformări bazate pe un parteneriat solid între mediul public și sectorul privat, în plan intern și global.

Implicarea partenerilor de la Comisia Europeană și Banca Mondială confirmă încrederea că România se află pe drumul cel bun și avem toate șansele să devenim o voce puternică la nivel internațional. De asemenea, prezența Prim-Ministrului României, Nicolae Ciucă, este un semnal de susținere la cel mai înalt nivel, demersul făcând parte din efortul continuu al Guvernului de a promova parteneriatul public-privat pentru inovare și transfer tehnologic.

Ideea de a pune la aceeași masă institute de cercetare, universități și companii private este o parte esențială a mandatului meu de ministru, prin care cercetarea și inovarea devin motor principal pentru dezvoltarea României viitorului. Un viitor mai bun, aici, acasă”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

România Viitorului își propune, de asemenea, să extindă rolul regiunilor în ansamblul sistemului de cercetare, dezvoltare, inovare.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va susține activ, prin coordonarea agendelor de cercetare ale mediului public și economic privat, proiectul „România Viitorului” lansează o viziune curajoasă privind rolul cercetării, inovării și antreprenoriatului în societatea românească.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București a declarat: „Mai mult decât oricând, domeniul tehnologiei și antreprenoriatul tech pot avea un impact extraordinar asupra economiei și viitorului țării. Însă până a extrage aceste beneficii, trebuie să soluționăm câteva dintre provocările cu care ne confruntăm. Sunt de părere că avem mare nevoie de o consolidare a relației dintre universități, marile institute de cercetare din România și companiile interesate de inovare”.

Privit în contextul lansării Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027, împreună cu Planul Național nr. 4, evenimentul pe care îl organizăm își propune marcarea unui moment important în consolidarea colaborării dintre actorii interesați în domeniul CDI, în așa fel încât rezultatele cercetării și inovării să contribuie cât mai mult la dezvoltarea societății noastre”. a menționat prof. univ. dr. ing. Tudor Prisecaru, secretar de stat în cadrul MCID.