Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

Raportul final de țară al UE pe Cercetare și Inovare - 8 iunie 2022

Delegația experților Uniunii Europene a prezentat pe 8 iunie, la Biblioteca Academiei Române, raportul final de țară pe cercetare și inovare, realizat cu ajutorul Mecanismului de sprijin al politicilor (Policy Support Facility – PSF), prin Programul Orizont Europa.

La eveniment au fost prezenți: Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării; Jean-Eric Paquet, – director general Direcția Generală pentru Cercetare și Inovare UE, (online); Ligia Deca, consilier prezidențial – Departamentul Educației și Cercetării; Sorin-Valentin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului pentru Educație și Cercetare.

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice a fost reprezentat la acest eveniment de prof. dr. Mihaela Marinela Păun, directorul general.

Raportul a fost prezentat de Mariam Camarero, președinte panel experți PSF România, profesor la Universitatea Jaume I Castellón, Spania.

Printre recomandările făcute de experți, de reținut sunt:

  • Revizuirea politicilor generale în două direcții: asigurarea unei finanțări instituționale suficiente și reformarea mecanismelor de finanțare pentru a asigura o orientare sporită a impactului;
  • Reducerea mecanismului administrativ și birocratic care apasă asupra organizațiilor de cercetare;
  • Folosirea oportunității de îmbunătățire a performanței inovației bazate pe colaborarea știință-industrie;
  • Amplificarea eforturilor pentru o poziționare mai bună a României în instituțiile europene, trecând de la un rol pasiv la unul mai activ, cu concentrare pe domenii prioritare și implicând experți cu viziune de ansamblu.

Domnul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian-Ioan Burduja, a afirmat în discursul său:

„…Vreau să mai spun un singur lucru: cred că viitorul aparține celor curajoși! Reformele pe care le avem de făcut azi nu sunt ușoare și nu vor fi făcute nici într-un an, nici în patru ani. Poate nici măcar în mandatul meu…
Dar ceea ce este important, este că am început! Așa că vă mulțumesc, vă asigurăm de întreaga noastră implicare.”

Raportul poate fi consultat la adresa:

https://ec.europa.eu/research-and-innovation/en/statistics/policy-support-facility/psf-country-review-romania-background-report-psf-review-romanian-ri-system