Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

ROICE 2016

Ministerul Educației și Cercetării Științifice / Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare prin Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice împreună cu Academia Română organizează a doua Expediție Științifică Românească în Antarctica – ROICE 2016.

Expediția are loc în perioada 03 – 23 februarie 2016, la stația Antarctică King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetări Polare din Insula King George din vestul Antarcticii.

Expediția se desfășoară în baza Acordului Cadru dintre Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice și Institutul Coreean pentru Cercetări Polare.

Echipa de cercetători care participă la expediția ROICE 2016 este formată din 5 membri.

Roice_2016

Planul de cercetare al echipei ROICE 2016 a fost agreat cu reprezentanții partenerilor coreeni și are 5 teme de cercetare, după cum urmează:

  1. Investigarea impactului schimbărilor climatice asupra diversităţii comunităţilor microbiene şi rolul acestora în echilibrul ecosistemelor glaciare în urma topirii gheţarilor.
  2. Studiul diversităţii microbiene la nivelul Antarcticii, cu implicaţii în transferul tulpinilor microbiene şi al agenţilor poluanți.
  3. Izolarea unor tulpini microbiene şi a unor extremozime din habitatele Antarctice cu potenţial aplicativ în bionanotehnologii și investigarea mecanismelor acestora de evoluție și adaptare.
  4. Studiul efectelor şi adaptării organismului uman la condiţiile extreme.
  5. Analiza izotopilor stabili în rețelele hidrografice din insula King George pentru determinarea dinamicii apelor subgaciare în corelare cu diversitatea microcosmosului.

Sponsorii evenimentului sunt: