Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

Descoperiri ale Expedițiilor INCDSB în Antarctica #SprijinăExpediția

În cadrul expedițiilor organizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB), echipele de cercetători prelevează probe din mediul antarctic, procesate inițial la fața locului și ulterior analizate în laboratoarele institutului sau în laboratoarele performante ale partenerilor. Rezultatele obținute au o valoare dublă:

  1. Științifică: De exemplu, într-o expediție anterioară, cercetătorii români au descoperit un microorganism rezistent la antibiotice.
  2. De serviciu public: Comunicările rezultate informează decidenții despre pericolele comportamentelor umane actuale, inclusiv consumerismul și turismul exagerat, subliniind necesitatea creării de politici publice pentru reducerea impactului uman asupra mediului.

INCDSB a organizat patru expediții științifice în Antarctica între 2015 și 2020, în baza unui acord cadru cu KOPRI (Korean Polar Research Institute). Aceste expediții, fiecare cuprinzând între trei și cinci membri, au generat rezultate notabile, printre care:

  • Descoperirea unui microorganism rezistent la antibiotice: Acest lucru contribuie semnificativ la cercetarea medicală pentru îmbunătățirea tratamentelor și prevenirea epidemiilor.
  • Studiul adaptabilității organismului uman la condiții climatice extreme: Cercetările au relevat durata de adaptare la clima antarctică și modificările celulare care survin.
  • Analizarea schimbărilor ciclului hidrologic: Folosind hidrologia izotopilor stabili din apele de suprafață și subterane, cercetătorii au reconstituit schimbările climatice din trecut, ceea ce permite dezvoltarea de previziuni pentru evoluțiile viitoare ale climei.
  • Identificarea și distribuția microorganismelor din Antarctica în Peninsula Barton: Aceste studii contribuie la înțelegerea poluării și a rapidității procesului de încălzire globală.
  • Participarea la conferințe internaționale de prestigiu: Cercetătorii au prezentat rezultatele obținute, contribuind la schimbul de cunoștințe și la avansarea științei.
  • Publicarea de cărți și articole științifice relevante: Acestea au un scop educativ și informativ, aducând la cunoștința publicului larg importanța cercetărilor din Antarctica.
  • Mediatizarea și diseminarea rezultatelor către publicul larg: Prin prezentări la evenimente școlare, online, TV și radio, rezultatele cercetărilor sunt comunicate eficient, crescând conștientizarea asupra problemelor de mediu.

Sprijinul comunității este esențial pentru continuarea acestor expediții valoroase. Citește aici cum poți contribui la viitorul cercetărilor românești în Antarctica! #SprijinăExpediția