Evenimente

A XL – A REUNIUNE CONSULTATIVĂ A TRATATULUI ANTARCTIC

Tratat_Antarctic
Foto 1. – Liderii delegațiilor țărilor semnatare ale Tratatului Antarctic

În perioada 22 mai – 01iunie 2017, a avut loc în Beijing, China, a 40-a Reuniune Consultativă a Tratatului Antarctic (ATCM XL) și a 20-a Reuniune a Comitetului pentru Protecția Mediului (CEP XX).

Doamna Director General a INCDSB, dr. Manuela Elisabeta SIDOROFF, a fost liderul Delegației României, fiind Vicepreședinte al Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice – CNCA (CNCAME) din cadrul Academiei Române și Reprezentantul României (Punct de contact) la ATCM.

Obiectivele Delegației României, în conformitate cu prevederile Memorandumului de Reprezentare și ale agendei întâlnirii, au presupus introducerea pe agenda lucrarilor a următoarelor patru documente, sub formă de IP (Informative Papers):

• Trei lucrări în cadrul Agenda item 15 – “Science Issues, Scientific Cooperation and Facilitation”
și anume:

1. IP 006 – ”Antarctic cooperation between Romania and Korea 2015-2017”, elaborată de Doamna Director general Dr. Manuela Sidoroff, Punct National de Contact pentru ATCM, împreuna cu Dr. Cristina Purcarea – Secretar Științific al CNCA (CNCAME), Delegat al Romaniei la SCAR, și echipa expedițiilor ROICE 2015 și 2016.

2. IP 172 – ”Cooperation of Romania with Australia, China, India and Russian Federation within ASMA No. 6 Larsemann Hills, East Antarctica”, elaborată de Dr. Florica Topârceanu, Secreatar al CNCA și CPII Mihaela Cotta, Consultant al CNCA (CNCAME) în materia ATCM/CEP.

3. IP 173 – ”Cooperation of Romania with Argentina in Antarctica – Romanian RONARE 2017 Expedition in cooperation with Argentina”, elaborată de Dr. Florica Toparceanu și expediționarii RONARE 2017 – în cooperare cu Argentina (Comandor Marian Savulescu si Ing. Masterand Andreea Radu) și Mihaela Cotta.

• În cadrul ATCM Agenda item 11 – Education & Outreach, lucrarea:

4. IP 171 – ”Romanian Antarctic Education and Outreach Activities during 2015‐2017”, raport elaborat de Mihaela Cotta, în calitate de Punct Național de Contact in cadrul Grupului Intersesional de Contact al ATCM privind Educatia și Diseminarea ATCM ICG E&O 2016-2017, Dr. Florica Toparceanu, Ing Andreea Radu și Georgiana Sascău – Universitatea Ecologica, București.

De asemenea, în calitate de lider al Delegaţiei Românie și Vicepreşedinte al CNCA (CNCAME) din Academia Română, doamna Sidoroff a reprezentat interesele țării noastre la întâlnirile în care au fost prezentate scrisori de intenţie privind posibile cooperări în domeniul științelor polare:
 AUSTRALIA – Divizia Antarctică Argentiniană
 NORVEGIA – Institutul Polar Norvegian
 COREEA – Institutul de Cercetări Polare Coreene

În calitate de Vicepreședinte CNCA (CNCAME) și lider al Delegației României, a condus și următoarele întalniri, cu:
 Domna dr. Gwen Fenton – Șef Științific și cu dl. Charlton Clark, General Manager Departamentul Strategii, Divizia Australiană. Subiectul discuțiilor a fost acela de a reinnoi Memorandumul cu România pentru stația Law și eventuala redenumire Law-Racoviță a Stației, în cinstea împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui nostru biolog.
 Delegația KOPRI, cu care a fost stabilită continuarea cercetarilor științifice comune ROICE și în 2018, în Statia King Sejong modernizată, din Insula King George, din Antarctica de Vest.

Informații și date suplimentare găsiți la adresa web: http://www.ats.aq/devAS/ats_meetings_meeting.aspx?lang=e&id=82