Rezumat

Prin proiectul SINERGEM propunem realizarea unui aliment funcţional sub forma de baton proteic utilizabil ca adjuvant in dieta hipocalorica, pe baza unei combinaţii cu proprietăţi emergente a polifenolilor si polizaharidelor din pulpa/reziduul fructelor de pădure (sub-produs rezultat de la obţinerea sucului de fructe la agentul economic partener) si seminţe de chia.

Oportunitatea comerciala este clar stabilita – piaţa alimentelor funcţionale este in creştere, din cauza cererii pentru diete mai sănătoase.

Este cunoscut potenţialul reziduului de fructe de pădure ca sursa importanta de polifenoli si polizaharide.

Obiectivele proiectului sunt:

– (i) selectarea unei compoziţii sinergice de polifenoli si polizaharide;

– (ii) obţinerea unei nanoformulari gastro-rezistente a compoziţiei sinergice;

– (iii) includerea compoziţiei nanoformulate in batonul proteic si verificarea conservării proprietăţilor emergente.

         Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt: un amestec de polifenoli si polizaharide (extrase din reziduuri de fructe de pădure) si seminţe de chia, selectate printr-o combinaţie de tehnici de înalt randament si încapsulate in lipozomi nanoformulati gastro-rezistenti care sunt incluşi in batonul proteic.

 Activităţile propuse sunt concepute astfel încât sa fie atinse obiectivele cu privire la optimizarea compoziţiei produsului (compoziţie sinergica); integrarea componentelor produsului intr-un model demonstrativ (nanolipozomi in batonul proteic) si testarea si validarea activităţii biologice (ca antioxidant, prebiotic si inhibitor de a-amilază) la nivel de laborator, pe sisteme-model.

După implementarea proiectului, agentul economic partener îşi va diversifica gama de alimente funcţionale pe care le poate produce si vinde.