TITLU PROIECT:


Tehnologie de biofortifiere protectiva cu seleniu a culturilor de crucifere pentru producerea unor alimente functionale cu un continut sigur si constant de compusi chemopreventivi - SAFE-SEL

NUMAR PROIECT:186 / 2014


TIP PROIECT : PN-II-PT-PCCA-2013


DOMENIU: BIOTEHNOLOGII


VALOARE PROIECT: 1 261 401 lei, din care 1.087.873 lei de la bugetul de stat si 173.528 lei cofinantare


DURATA PROIECT: 24 luni


AUTORITATEA CONTRACTANTA:


UNITATEA EXECUTIVA PENTRU FINANTAREA INVATAMANTULUI SUPERIOR, A CERCETARII, DEZVOLTARII SI INOVARII - UEFISCDI

COORDONATOR PROIECT:


INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU STIINTE BIOLOGICE, BUCURESTI

REZUMAT PROIECT:


Seleniul (Se) este un element important pentru nutritia omului si animalelor datorita rolurilor sale intr-o serie de procese fiziologice. Cultivarea plantelor biofortifiate cu Se poate fi o cale eficienta de producere a unor alimente functionale care sa determine beneficii pentru sanatatea oamenilor. Proiectul are ca scop dezvoltarea unei biotehnologii de obtinere a unor alimente functionale sigure, cu un continut optim de compusi chemopreventivi, prin biofortifierea protectiva cu seleniu a unor culturi de plante crucifere. Biofortifierea lantului alimentar prin tratamente aplicate plantelor (biofortifierea agronomica) prezinta avantajul unei suplimentari cu nivele controlate de seleno-compusi cu o biodisponibilitate ridicata, larg accesibila diferitelor categorii de populatie expusa riscurilor de boli cronice. Seleniul (desi nu este recunoscut ca un micro-element esential pentru plante) le stimuleaza cresterea si are rol in protectia plantelor fata de agentii fitopatogeni, stresul oxidativ si stresul hidric. Tratamentul plantelor cu seleniu are si un efect de ameliorare a rezistentei plantelor la seceta, in care stresul hidric este combinat cu cel oxidativ. Originalitatea proiectului rezulta din abordarea integrata, prin care se urmareste atat suplimentarea sigura si eficienta a lantului alimentar cu seleniu, cat si protejarea plantelor de crucifere impotriva stresurilor abiotice (lipsa apa, temperaturi ridicate, radiatie solara excesiva) si biotice (boli si daunatori).

Proiectul propune dezvoltarea si aplicarea unor produse ca noi inputuri in tehnologia de biofortiere protectiva cu seleniu a cruciferelor, prin care sa se re-echilibreze metabolismul sulfului, mentinandu-se formarea selenocompusilor chemopreventivi la nivel optim. Principalele activitati prevazute a fi realizate in cadrul proiectului sunt: obtinerea si testarea de adjuvanti de stropire si produse pe baza de betaina, obtinerea si testarea de inductori ai oxidului nitric in tesuturile vegetale; aplicarea simultana a noilor inputuri si a tratamentelor cu seleniu; integrarea noii tehnologii de biofortifiere cu practicile de cultivare durabila a cruciferelor; realizarea si validarea de teste 3R pentru dovedirea caracterului de aliment functional; diseminarea si valorificarea rezultatelor. Produsele finale ale proiectului sunt: (i) o tehnologie de biofortifiere a culturilor de crucifere, care include noi produse inovative / inputuri agricole, destinate optimizarii efectelor protective ale seleniului si acumularii unor nivele constante de selenocompusi chemopreventivi, si metode de aplicare ale acestora; (ii) alimente functionale biofortifiate cu seleniu, accesibile, cu efecte biologice reproductibile si cu siguranta maxima asupra sanatatii umane. Rezultatul asteptat ca urmare a implementarii in practica a acestor produse este o modalitate sigura, eficienta si accesibila, de suplimentare cu seleniu a lantului alimentar.