Noi bioproduse destinate protectiei plantelor in agricultura ecologica


REZUMATUL ETAPEI II

Demonstrarea la nivel de laborator a tehnologiei de obtinere a bioproduselor

Etapa II a proiectului PN-III-P2-2.1-PED-2016-1544 NOI BIOPRODUSE DESTINATE PROTECȚIEI PLANTELOR ÎN AGRICULTURA ECOLOGICĂ - New3PB, a fost compusa dintr-un numar de sase activitati interconectate.

Obiectivele ştiinţifice şi tehnice planificate pentru aceasta etapa au fost realizate integral (100%). Rezultatele obtinute pentru fiecare activitate prevazuta in planul de realizare si desfasurata in etapa finala a proiectului de cercetare sunt prezentate pe scurt in cele ce urmeaza.
Activitatea A 2.1 Demonstrarea la nivel de laborator a tehnologiei de obtinere a bioproduselor s-a concretizat in demonstrarea reproductibilitatii la nivel de laborator a parametrilor technologici de obtinere a bioproduselor formulate in etapa anterioara.
Activitatea A 2.2 Compararea efectelor inductive (protector vs curativ) ale bioproduselor a inclus experimente de evaluare a efectului formulelor stabilite asupra germinarii semintelor, a tratamentelor la sol si a rasadurilor de legume. Aceasta activitate s-a bazat pe rezultatele obtinute in prima etapa a proiectului, in ceea ce priveste formularea preliminara a unor bioproduse si metodele de testare a efectelor acestora asupra fitopatogenilor de interes si asupra organismelor vegetale.
In cadrul activitatii A 2.3 Caracterizarea fizico-chimica a bioproduselor a fost continuata caracterizarea fizico-chimica a bioproduselor, aceasta activitate fiind demarata in etapa I a proiectului, in anul 2017.
Activitatea A 2.4 Diseminarea pe scara larga prin comunicarea si publicarea nationala si internationala a rezultatelor s-a realizat prin publicarea in 2 articole indexate ISI.
Activitatea A 2.5 Diseminare si participare la manifestari tehnico-stiintifice s-a concretizat in participarea la trei evenimente stiintifice internationale si prezentare in cadrul a 3 comunicari orale a rezultatelor obtinute in proiect.
In cadrul activitatii A 2.6 Vizite de lucru s-a efectuat o vizita la Danube Center for Sustainable Development and Environmental Studies – Odessa, Ukraine.